İTÜ Takı Tasarımı Platformu İlk Etkinliğini Gerçekleştirdi

01

İTU EUTB adına Bölum Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Şebnem Timur'un açılış konuşması ile başlayan program, moderatörluğunu İTU Endustri Urunu Takı ve Aksesuar Tasarımı II. Öğretim Tezsiz Yuksek Lisans Programı Koordinatöru Doç.Dr. Özlem Er'in yaptığı panel ile devam etti.

Prof.Dr. Nigan Bayazıt (İTU Endustri Urunleri Tasarımı Bölumu emekli öğretim uyesi, Favori Altın Akademisi koordinatöru), Sefa Baykal (Marmara Universitesi Teknik Bilimler Meslek Yuksek Okulu Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı öğretim görevlisi, Baykal Gumuş El Sanatları Ltd. Şirketi kurucusu), Ela Cindoruk (Ela Cindoruk-Nazan Pak Tasarım Studyosu kurucusu ve İTU EUTB yarı zamanlı öğretim görevlisi), Yıldız Gerdan (Balıkesir Universitesi Dursunbey Meslek Yuksek Okulu öğretim görevlisi, Prof.Dr. Sezai Kırıkoğlu (İTU Maden Fakultesi Jeoloji Muhendisliği Bölumu öğretim uyesi), Dr. Selami Özel (Favori Kuyumculuk YK Başkanı) ve Nazan Pak'ın (Ela Cindoruk-Nazan Pak Tasarım Studyosu kurucusu ve İTU EUTB yarı zamanlı öğretim görevlisi) konuşmacı olarak katıldıkları panelde Turkiye'de takı tasarımı eğitimi farklı yönleriyle ele alındı.

02

Sefa Baykal'ın Turkiye'de takı tasarımı eğitiminin mevcut durumu uzerine yaptığı değerlendirme sonrasında, Dr. Selami Özel kuyumculuk sektörunde markalaşma çabası içinde olan buyuk uretici firmaların ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman profili hakkında göruşlerini belirtti. Favori Kuyumculuk olarak bu açığı kapatmak için yaptıkları girişimleri ve bu bağlamda İTU Endustri Urunu Takı ve Aksesuar Tasarımı Yuksek Lisans programı desteği hakkında kısa bilgi verdi. Dr. Selami Özel'den sonra söz alan takı tasarımcısı Ela Cindoruk takı tasarımına yönelişinin kısa öykusu sonrasında bu eğitimin yurtdışında nasıl ele alındığına dair ve İTU'de vermekte oldukları seçmeli takı dersleri deneyimi konusunda göruşlerini paylaştı.

Ela Cindoruk sonrasında Yıldız Gerdan, Dursunbey Meslek Yuksek Okulu'nda takı tasarımı eğitiminin nasıl ele alındığına dair bilgi verdi ve meslek lisesi çıkışlı öğrencilere öncelikle tasarım anlayışı kazandırmanın önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Sezai Kırıkoğlu ise Turkiye'de kuyumculuk sektörunun genel durumuna, avantajlı ya da dezavantajlı yönlerine ilişkin göruşlerini paylaştı. Kuyumculuk sektörunun bir butun olarak kurumsallaşma ihtiyacına dikkat çekti. Kuyumculuk kutuphanesi, muzesi, terimler sözluğu gibi oluşumlara ihtiyaç olduğunu belirtti ve takı tasarımcısı olarak yetiştirilen kişilerin taş kesme yöntemlerini öğrenmeleri gerektiğini özellikle vurguladı. Takı tasarımcısı Nazan Pak, Ela Cindoruk'la paralel olarak takı tasarımı eğitiminde temel tasarım kavramlarının kavranmış olmasının önemine dikkat çekti. Kısa sureli takı tasarımı eğitimlerinin yetersiz kalabileceğini belirtti. Panelin son konuşmacısı olarak Prof.Dr. Nigan Bayazıt kuyumculuk sektörunun tasarım ihtiyacı yönundeki tespitleri sonrasında İTU Endustri Urunleri Tasarımı Bölumu'nde öncelikle bir takı atölyesi kurulduğunu ve lisans programında seçmeli olarak takı tasarımı dersleri başlatıldığını anlattı. Bu deneyimler sonrasında takı tasarımına özel bir yuksek lisans programı oluşturma surecinde yaşanılan önemli aşamaların neler olduğunu izleyicilerle paylaştı.

03

80 dk. suren panel sonrasında programın ikinci bölumunde dileyen panel konuşmacılarına bir son söz hakkı tanındıktan sonra, izleyicilerden gelen soru ve yorumlara vakit ayırılarak bir forum ortamı yaratıldı. Söz konusu bölumde Dokuz Eylul Guzel Sanatlar Fakultesi Moda Aksesuar Tasarım Programı'ndan, İstanbul Aydın Universitesi Anadolu BİL Meslek Yuksekokulu'ndan, Ataturk Universitesi (Erzurum), Çanakkale 18 Mart Universitesi'nden ve diğer bazı universitelerden öğretim elemanları söz alarak takı tasarımı eğitimi uzerine göruşlerini ilettiler. Bu göruşler arasında takı tasarımı konusuna dar kapsamlı bakılmaması ve konunun modayla ilgisinin kurulması gerektiğinin yanısıra, takı tasarımına kaynak oluşturabilecek dokumantasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğu, geleneksel el sanatlarının yaratıcı yorumlarının yanısıra, korunması ve devam ettirilmesine de ihtiyaç olduğu vurgulandı. Kuyumculuk sektörunun ihtiyaç duyduğu bilgi alanlarında akademik çalışmalar yapan araştırmacılara gereksinim olduğu ve bunların sektör tarafından finansal olarak desteklenmesinin uygun olacağı belirtildi. Sektörun bu anlamda universitelerle işbirliği yapmasının önemi vurgulandı. Bu oturumda son olarak Fullbright burslusu olarak Amerika'da takı tasarımı yuksek lisans eğitimi almakta olan İTU EUTB mezunu endustriyel tasarımcı Burcu Buyukunal ve yine Amerika'da takı tasarımı yuksek lisans eğitimi yapmış olan takı tasarımcısı Umut Demirguç yorumlarıyla katkıda bulundular. Burcu Buyukunal eğitimde yaratıcılığın desteklenmesinin ve öğrencilere kısıtlama getirilmeden kendi tercihleri doğrultusunda tasarım yapmalarına olanak sağlanmasının önemine dikkat çekerken, Umut Demirguç Amerika'da takı tasarımı eğitiminde farklı uygulama tekniklerinin öğretildiğini ve eğitim suresinin bu nedenle uzun olduğunu belirtti. Etkinliğe katılanlar takı tasarımı konusuyla ilgilenen kişiler arasında bir iletişim ağı kurulmasının öneminden bahsettiler ve bu konuda İTU EUTB'nin öncu olması dileklerini ilettiler.

04

İTU Takı Tasarımı Platformu'nun bu ilk etkinliği Favori Kuyumculuk A.Ş tarafından desteklendi.

Organizasyon İTU Takı ve Aksesuar Tasarımı II. Öğretim Tezsiz Yuksek Lisans programı yurutme kurulu uyeleri Doç.Dr. Özlem Er, Doç.Dr. Seçil Şatır, Öğr.Gör.Dr. Humanur Bağlı, Araş. Gör. Deniz Leblebici Başar, Araş. Gör. Pınar Yalçın ve Araş. Gör. Çiğdem Kaya tarafından gerçekleştirildi.

doc  Konusma Metni.doc ( 132k ) - 2937 kere indirildi