İTÜ-İSO KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım Projesi

KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" Türkiye'de Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında KOBİ'lere yönelik gerçekleştirilen ilk sistematik endüstriyel tasarım proje çalışmasıdır. 2003 yılından bu yana 142 firma ve 218 öğrencinin katılımıyla başarıyla gerçekleştirilen proje ile İSO üyesi firmalar tarafından üretilebilecek ve satılabilecek yeni bir ürünün, mevcut pazardaki fırsat ve sorunlar esas alınarak İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından tasarlanması ve projelendirilmesi amaçlanıyor. Proje, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından mezuniyet projesi olarak yürütülüyor.

iso2006.JPG

Proje ilk kez İSO KATEK "Endüstriyel Tasarım Kılavuzu" çalışmaları kapsamında 2003 Bahar yarıyılında gerçekleştirildi. Son 9 yıldır (2003-2011) İSO'nun talebiyle proje her yıl tekrarlanmaktadır. İTÜ-İSO "KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" proje çalışmasının sonuçları yurtiçi ve dışındaki birçok toplantıda sunuldu ve tartışıldı. Proje AB tarafından desteklenen SEEdesign - Sharing Experience on Design Support for SMEs çalışma grubu tarafından "good practice in SME design support" veri tabanına dahil edildi.

Medyada da yankı bulan Proje Referans, Sabah, Trendsetter, KOBİ-Efor gibi yayın organlarında geniş şekilde yer alırken, 3 Temmuz 2005'de Teknoloji TV de 2 saatlik canlı yayında tartışıldı. Projenin kısmi sonuçları İSO IV. Sanayi Kongresi (25-26 Kasım 2005, İstanbul), İTÜ III. Ulusal Tasarım Kongresi (16-20 Haziran 2006, İstanbul) ve İSO VIII Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi (15-16 Aralık 2009, İstanbul) kapsamında sergilendi .

2004 yılında gerçekleştirilen projelere dair KOBİ temsilcilerinin görüşlerini içeren kısa filmi izlemek için bağlantıyı takip edin.

İTÜ-İSO KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım Proje Sergisi posterleri 2013

gizem varli
Begum

Ayse Yesim EROKTEM